AutorChineseFood
Dificultate Intermediar
Număr de porții: 4
Timp de pregătire1 oră 30 minuteTimp de preparare27 minuteTimp total1 oră 57 minute
Pentru umplutură
Pentru aluat
Pregătirea apei de ghimbir
1

Tăiați o bucată de ghimbir de aproximativ în felii de 0,5 cm grosime (5 felii; nu este necesar să îl curățați). Puneți-le într-un bol mic și adăugați 80 ml de apă clocotită, 2 păstăi de anason stelat și 5 g de boabe de piper Sichuan uscat. Lăsați să stea până când se răcește, la temperatura camerei, aproximativ 20 de minute. Între timp, pregătiți aluatul.

Pregătirea aluatului
2

Adaugați 180 ml de apă caldă, 45 g de zahăr granulat, 45 ml de ulei de legume, 5 g de drojdie uscată activă și 1 g de sare kosher într-un bol mare și amestecați până când zahărul se dizolvă. Adăugați 250 g de făină, 90 g de amidon de porumb și 8 g de praf de copt. Amestecați până când se formează un aluat neregulat.

Transferați aluatul pe o suprafață de lucru și frământați-l cu mâinile până devine neted și elastic, aproximativ 10 minute. Dacă aluatul este uscat, umeziți-vă mâinile în timp ce frământați. Puneți-l înapoi în bol, acoperiți-l cu folie de plastic sau cu un prosop de bucătărie umed și lăsați-l să crească într-un loc cald până când se umflă și își dublează volumul, aproximativ 1 oră. Între timp, pregătiți umplutura.

Pregătirea umpluturii
3

Tăiați fin 4 ceape verzi medii până obțineți aproximativ 60 g și puneți-le într-un bol. Adăugați 340 g de carne tocată de porc, 10 ml de sos de soia, 10 g de amidon de porumb, 5 ml de vin Shaoxing, 3 g de sos de soia închis, 3 g de sare kosher, 3 g de zahăr granulat și 1 g de piper alb măcinat. Amestecați cu mâna într-o singură direcție până când compoziția devine lipicioasă.

Turnați aproximativ jumătate din apa de ghimbir printr-o sită fină peste umplutură. Amestecați din nou în aceeași direcție până când apa este absorbită. Repetați cu restul apei de ghimbir și amestecați-o. Adăugați 15 ml de ulei de susan prăjit și amestecați în aceeași direcție până când se omogenizează. Acoperiți și puneți la frigider până când sunteți gata să asamblați colțunașii.

Asamblarea colțunașilor
4

Tăiați 12 pătrate de hârtie de copt, fiecare de 9 cm.
Împărțiți umplutura în 12 porții (aproximativ 30 g fiecare) și puneți-le pe o farfurie.

Transferați aluatul pe o suprafață de lucru și întindeți-l într-un dreptunghi de aproximativ 30x33 cm (aproximativ 3 mm grosime), cu latura mai scurtă apropiată de dumneavoastră. Începând de la baza dreptunghiului, rulați aluatul într-un rulou strâns și așezați-l cu partea de cusătură în jos. Tăiați-l în 12 bucăți. Acoperiți-le cu un prosop umed din bucătărie sau cu un prosop de hârtie.

Lucrând cu câte o bucată de aluat pe rând, puneți-o pe latura tăiată, apoi apăsați-o într-un cerc de aproximativ 5 cm diametru. Rulați cu un sucitor sau cu un bețișor mic până la 12 cm lățime, apoi rulați astfel încât cele 2 cm de la margine să fie mai subțiri decât centrul și hârtiile să fie de 15 cm lățime.

Ținând hârtiile plate cu mâna, puneți o porție de umplutură în centru, sprijinind ușor palma. Crestați: puneți degetul mare lângă umplutură și degetul arătător pe partea inferioară a hârtiilor și ridicați puțin acea secțiune. Folosiți degetul mijlociu pentru a aduna și a trage următoarea secțiune de aluat către degetul mare pentru a forma o pliu. Strângeți pliul.

Menținând degetul mare în aceeași poziție și folosind degetul arătător pentru a ține ultimul pliu, repetați folosind degetul mijlociu pentru a apuca și plia, lucrând în jurul hârtiei până când întreaga hârtie este pliată. Folosiți degetul mare pentru a împinge umplutura în jos în timp ce pliați.

Strângeți aluatul acolo unde toate pliurile se întâlnesc și răsuciți această parte către dumneavoastră în timp ce răsuciți colțunașul în direcția opusă cu cealaltă mână. Aceasta va da un aspect mai spiralat pliurilor. Dacă doriți, puteți să rotunjiți ușor colțunașul cu mâinile, apoi îl puneți pe un pătrat de hârtie de copt. Repetați pentru a umple restul colțunașilor.

Gătirea colțunașilor la aburi
5

Umpleți un steamer cu apă fierbinte de la robinet. Adugați colțunași cât încap în steamer, lăsând cel puțin 4 cm între ei (6 într-un steamer de 30 cm; hârtia poate să se suprapună ușor). Acoperiți și lăsați-i să crească până se umflă și se măresc ușor, aproximativ 30 de minute. Între timp, acoperiți restul colțunașilor cu prosopul umed.

Lăsând colțunașii în steamer, aduceți apa la fierbere pe foc mare. Gătiți colțunașii până devin pufoși și umflati, aproximativ 15 minute. Opriți focul și lăsați-i să se răcească acoperiți în steamer pentru 5 minute.

Transferați colțunașii gătiti la aburi pe o farfurie. Puneți restul colțunașilor în steamer, acoperiți și lăsați-i să crească deasupra apei fierbinți până se umflă și se măresc ușor, aproximativ 15 minute. Aduceți apa la fierbere la foc mare (verificați și adăugați apă dacă este necesar înainte de a porni focul). Repetați gătirea la aburi pentru 15 minute și răcirea în steamer pentru 5 minute.

Note
6

Mixer vertical: aluatul și umplutura pot fi făcute într-un mixer vertical. Frământați aluatul la viteză medie-mică cu accesoriul de cârlig timp de 7-8 minute. Transferați aluatul într-un alt bol pentru a dospi, apoi amestecați umplutura în bolul mixerului cu accesoriul de paletă la viteză mică până când devine lipicioasă, aproximativ 30 de secunde.

Păstrare: Colțunașii pot fi păstrați în frigider într-un recipient etanș timp de până la 3 zile sau congelați pentru până la 2 luni. Adăugați colțunașii la abur până se încălzesc complet: 5 minute dacă sunt la frigider și 7-8 minute dacă sunt congelați. Încălziți colțunașii din frigider în cuptorul cu microunde, acoperiți cu un prosop de hârtie umed, în intervale de 30 de secunde până când sunt complet încălziți.

Ingrediente asiatice de cumpărat:

Ingrediente

Pentru umplutură
Pentru aluat

Indicații de preparare

Pregătirea apei de ghimbir
1

Tăiați o bucată de ghimbir de aproximativ în felii de 0,5 cm grosime (5 felii; nu este necesar să îl curățați). Puneți-le într-un bol mic și adăugați 80 ml de apă clocotită, 2 păstăi de anason stelat și 5 g de boabe de piper Sichuan uscat. Lăsați să stea până când se răcește, la temperatura camerei, aproximativ 20 de minute. Între timp, pregătiți aluatul.

Pregătirea aluatului
2

Adaugați 180 ml de apă caldă, 45 g de zahăr granulat, 45 ml de ulei de legume, 5 g de drojdie uscată activă și 1 g de sare kosher într-un bol mare și amestecați până când zahărul se dizolvă. Adăugați 250 g de făină, 90 g de amidon de porumb și 8 g de praf de copt. Amestecați până când se formează un aluat neregulat.

Transferați aluatul pe o suprafață de lucru și frământați-l cu mâinile până devine neted și elastic, aproximativ 10 minute. Dacă aluatul este uscat, umeziți-vă mâinile în timp ce frământați. Puneți-l înapoi în bol, acoperiți-l cu folie de plastic sau cu un prosop de bucătărie umed și lăsați-l să crească într-un loc cald până când se umflă și își dublează volumul, aproximativ 1 oră. Între timp, pregătiți umplutura.

Pregătirea umpluturii
3

Tăiați fin 4 ceape verzi medii până obțineți aproximativ 60 g și puneți-le într-un bol. Adăugați 340 g de carne tocată de porc, 10 ml de sos de soia, 10 g de amidon de porumb, 5 ml de vin Shaoxing, 3 g de sos de soia închis, 3 g de sare kosher, 3 g de zahăr granulat și 1 g de piper alb măcinat. Amestecați cu mâna într-o singură direcție până când compoziția devine lipicioasă.

Turnați aproximativ jumătate din apa de ghimbir printr-o sită fină peste umplutură. Amestecați din nou în aceeași direcție până când apa este absorbită. Repetați cu restul apei de ghimbir și amestecați-o. Adăugați 15 ml de ulei de susan prăjit și amestecați în aceeași direcție până când se omogenizează. Acoperiți și puneți la frigider până când sunteți gata să asamblați colțunașii.

Asamblarea colțunașilor
4

Tăiați 12 pătrate de hârtie de copt, fiecare de 9 cm.
Împărțiți umplutura în 12 porții (aproximativ 30 g fiecare) și puneți-le pe o farfurie.

Transferați aluatul pe o suprafață de lucru și întindeți-l într-un dreptunghi de aproximativ 30x33 cm (aproximativ 3 mm grosime), cu latura mai scurtă apropiată de dumneavoastră. Începând de la baza dreptunghiului, rulați aluatul într-un rulou strâns și așezați-l cu partea de cusătură în jos. Tăiați-l în 12 bucăți. Acoperiți-le cu un prosop umed din bucătărie sau cu un prosop de hârtie.

Lucrând cu câte o bucată de aluat pe rând, puneți-o pe latura tăiată, apoi apăsați-o într-un cerc de aproximativ 5 cm diametru. Rulați cu un sucitor sau cu un bețișor mic până la 12 cm lățime, apoi rulați astfel încât cele 2 cm de la margine să fie mai subțiri decât centrul și hârtiile să fie de 15 cm lățime.

Ținând hârtiile plate cu mâna, puneți o porție de umplutură în centru, sprijinind ușor palma. Crestați: puneți degetul mare lângă umplutură și degetul arătător pe partea inferioară a hârtiilor și ridicați puțin acea secțiune. Folosiți degetul mijlociu pentru a aduna și a trage următoarea secțiune de aluat către degetul mare pentru a forma o pliu. Strângeți pliul.

Menținând degetul mare în aceeași poziție și folosind degetul arătător pentru a ține ultimul pliu, repetați folosind degetul mijlociu pentru a apuca și plia, lucrând în jurul hârtiei până când întreaga hârtie este pliată. Folosiți degetul mare pentru a împinge umplutura în jos în timp ce pliați.

Strângeți aluatul acolo unde toate pliurile se întâlnesc și răsuciți această parte către dumneavoastră în timp ce răsuciți colțunașul în direcția opusă cu cealaltă mână. Aceasta va da un aspect mai spiralat pliurilor. Dacă doriți, puteți să rotunjiți ușor colțunașul cu mâinile, apoi îl puneți pe un pătrat de hârtie de copt. Repetați pentru a umple restul colțunașilor.

Gătirea colțunașilor la aburi
5

Umpleți un steamer cu apă fierbinte de la robinet. Adugați colțunași cât încap în steamer, lăsând cel puțin 4 cm între ei (6 într-un steamer de 30 cm; hârtia poate să se suprapună ușor). Acoperiți și lăsați-i să crească până se umflă și se măresc ușor, aproximativ 30 de minute. Între timp, acoperiți restul colțunașilor cu prosopul umed.

Lăsând colțunașii în steamer, aduceți apa la fierbere pe foc mare. Gătiți colțunașii până devin pufoși și umflati, aproximativ 15 minute. Opriți focul și lăsați-i să se răcească acoperiți în steamer pentru 5 minute.

Transferați colțunașii gătiti la aburi pe o farfurie. Puneți restul colțunașilor în steamer, acoperiți și lăsați-i să crească deasupra apei fierbinți până se umflă și se măresc ușor, aproximativ 15 minute. Aduceți apa la fierbere la foc mare (verificați și adăugați apă dacă este necesar înainte de a porni focul). Repetați gătirea la aburi pentru 15 minute și răcirea în steamer pentru 5 minute.

Note
6

Mixer vertical: aluatul și umplutura pot fi făcute într-un mixer vertical. Frământați aluatul la viteză medie-mică cu accesoriul de cârlig timp de 7-8 minute. Transferați aluatul într-un alt bol pentru a dospi, apoi amestecați umplutura în bolul mixerului cu accesoriul de paletă la viteză mică până când devine lipicioasă, aproximativ 30 de secunde.

Păstrare: Colțunașii pot fi păstrați în frigider într-un recipient etanș timp de până la 3 zile sau congelați pentru până la 2 luni. Adăugați colțunașii la abur până se încălzesc complet: 5 minute dacă sunt la frigider și 7-8 minute dacă sunt congelați. Încălziți colțunașii din frigider în cuptorul cu microunde, acoperiți cu un prosop de hârtie umed, în intervale de 30 de secunde până când sunt complet încălziți.

Colțunași chinezești cu carne de porc la abur